Denna gången tänkte vi ta upp postgången. För oss är det är det till viss del fortfarande ett mysterium,? det vi är vana vid från Sverige är totalt annorlunda mot hur det fungerar i Portugal. Vet faktiskt inte ens vart man ska börja riktigt. Vi har en brevlåda vid huset som är våran i alla fall, eftersom vi fått en nyckel till den så där är det samma sak som i Sverige. Men vi har verkligen ett par frågetecken kvar att klura ut ?

Obs bild lånad från Google maps, det var den enda bilden vi hittade på vår postlåda.?

  1. Hur ofta kommer posten ??. I Sverige är det ju självklart att posten kommer varje dag, förutom helgdag. Posten i vårt område i Portugal levereras med någon typ av motorcykel som typ inte låter nåt, så det går liksom inte att höra? när han kommer eller inte. Det är ett mysterium som vi tänkte se om vi kan ta reda på men samtidigt vill man ju inte stå och stirra efter brevbäraren hela dagen med en stor risk att se onödigt dum ut ?
  2. Hur sjutton postar man ett brev?, det låter ju väldigt enkelt man sätter på frimärken ( som vi inte heller vet vart man köper så redan där uppstår ett problem så att säga? ) och lägger sedan brevet på postlådan, men där kommer problem nummer två, vi hittar inget som ser ut som brevlådor? vi har verkligen letat men har inte hittat något liknande en brevlåda.
  3. Vart sjutton postar man paket ? eftersom vi introducerat kanon goda olivoljor för en del familjemedlemmar i Sverige, så vill en del  ha mera av dom när vi är på plats. Men vi kan inte ta det i bagaget eftersom vi oftast reser med handbagage only och då godkänns inte storleken på flaskorna. Så planen är att vi ska kunna klura ut hur man skickar paket till Sverige där vi kan få plats med de delikatesser som efterfrågas. Just denna fråga tror jag vi kanske har en lösning på inom kort eftersom vi tack vare min klantighet fick besöka något som delvis var paketutlämning.

För att göra en lång historia något kortare, så blev vi sugna på kvällsmat i somras, och beställde take away och där ingår fri hemkörning, dock så hade Lukas somnat och ringklockan vi har i huset kan mera liknas vid ett brandlarm gone bad! det ekar i hela huset en kvart efter att någon tryckt på ringklockan. ?Något Lukas tycker är extremt roligt att göra för att få sin mamma att hoppa tre meter högt och tappa allt hon håller i ?

Så för att inte väcka honom tänkte jag hänga en handduk över själva grejen som låter extremt mycket, det gick sådär kan man väl säga ? för hela grejen ramlade ner och slutade fungera helt istället ? det gick heller inte att sätta tillbaka den för den var strömförande och det var sent så vi kunde inte klippa strömmen i hela huset för då hade vi inte sett något.

Nästa dag så skulle jag få en leverans, jag hade beställt från en e-handel och där har vi en stor skillnad mellan Sverige och Portugal ☝ alla leveranser sker till dörren, dom har inte serviceställen utan det kommer till dörren, förutsatt att du öppnar och skriver på ? Vilket jag då inte kunde göra för jag hade ju haft trasigt ringklockan och hörde därför inte att han ringde på.

så… då får man en sådan här

en lapp man inte förstår nåt av ? men med lite assistans av våra vänner fick vi veta att vi skulle hämta paketet inne i stan, på ett kontor. Bra tänkte vi det kan ju inte vara för svårt, lämna fram lappen och passet så borde det lösa sig ? Mmm första försöket gick väldigt dåligt! vi glömde att dom stänger det mesta mitt på dagen, så även detta kontor, så den dagen blev det inget paket. Men glädjen över att vi visste vart vi skulle var ändå stor.

Andra försöket kom vi i alla fall in! då uppstod nästa problem, eftersom detta inte är ett rent postkontor utan man gör en massa andra saker där med, så fanns det en sådan där nummerlappsgrej att trycka på beroende på vad man hade för ärende. allt självklart på Portugisiska ( vad annars ) man bara ähh ? tanterna såg lite stränga ut så man var inte sugen på att ta fel lapp. Men Fredrik var självsäker i sin Portugisiska och tryckte bestämt på en av knapparna, vet fortfarande än idag inte om det var rätt lapp. Men kvinnan sa inget och vi fick med oss paketet ?. Kontentan av den utflykten ☝ pajja inte ringklockan, så vi for snabbt hem och lagade den inför nästa leverans.

Även fast vi är rejäla nybörjare på det mesta i Portugal så känns det som om t ex, postgången är väldigt smidig. Jag menar när man beställer saker online så vill man ju ha det levererat till dörren, för det finns ju en orsak till att man inte åker till en fysisk butik och då vill man heller inte åka till ett fysiskt ombud och hämta sitt paket som man bekvämt beställt hemma i soffan.

Vi kommer återkomma när vi klurat ut hur, man t ex skickar ett brev eller paket och framförallt kommer vi garanterat posta en bild när vi hittat en brevlåda ?

 

Upptäck mer från Mot portugal

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa