Tänkte passa på att visa lite av all mat vi njuter av här nere, det är verkligen inte så svårt att laga god mat här eftersom allting smakar så mycket och är så färskt. Som tomater till exempel, de är antingen härifrån eller Spanien om det är så att de portugisiska är slut. Detta gör ju att dom inte behöver fraktas över hela Europa och är otroligt färska.
Sallad har vi gott om i vår egen trädgård så det köper vi sällan, lite oklart vad det är för sort men den är väldigt god. Den såg till att vi hade sallad i stort sett hela förra sommaren, så jag blev mäkta förvånad när jag såg att den kom tillbaka i år igen ? trodde inte sallad gjorde det, utan att man var tvungen att så ny ? lyx att kunna gå ut i sin egen trädgård och plocka sallad redan i april ?
Jag har länge älskat kikärtor, både i mat och som godis, och det smittade av sig till Lukas som gärna väljer bort chipspåsen en lördagkväll mot mammas ugnsrostade kikärtor ? men pappan i familjen har liksom inte riktigt hängt med på den trenden ? meen gamla hundar kan tydligen lära sig att sitta ? kikärtor och bönor är ofta förekommande i Portugisiska traditionella rätter, vilket gör att priset på dessa varor är relativt lågt. En stor burk med färdiga kikärtor kostar ungefär 5 svenska kronor, och då är förpackningen dubbelt så stor som den som säljs i Sverige.
Vi har kikärtor till nästan allting numera vilket gör att vi typ aldrig äter potatis, pommes, pasta eller ris för maträtter som innehåller kikärtor blir man nog så mätt av.
På denna bild är det rostade kikärtor med rödlök och fetaost, tillsammans med en kycklingburgare. Kan tillägga att brödet på både hamburgaren och vitlöksbrödet var överflödigt ? men gott vart det. Enda tråkiga med kikärtor är att det är med risk för rejäla brännskador man steker dom ? dom poppar ju värre än popcorn över halva köket ? vilket resulterar i en hel del köksstädning. (och ja, jag har gjort dom i ugnen också men det poppar lika mycket där och arbetsställningen som krävs för att göra rent ugnen jämfört med spisen gör att jag ändå ofta väljer stekpannan ?)
Maträtten blev något snyggare med den utsikten ?
Men vissa smaker saknar vi från Sverige så häromdagen så blev det rökt laxröra med räkor på rostat olivbröd. Den mottogs med glädje och till och med junior som avskyr allt vad räkor heter klämde i sig en ?
Äggen här har en så fantastisk färg, och inte att förglömma en otroligt god smak, vi köper närproducerade ägg och till frukost är det egentligen allt jag äter. På de flesta rätter som är Portugisiska serveras det ett stekt ägg ovanpå ? Detta krockar ibland med vad vi är vana att ha stekt ägg till, men häromdagen gjorde vi en egen variant toppad med ägg ? och såklart kikärtor, och eftersom vi lärde oss efter förra rätten så skippade vi det mesta brödet och gjorde ugnsstekt fetaost och citron från vår egen trädgård ?
Det är så fruktansvärt roligt att laga mat i vårt nya kök, så även fast vi säger att vi ska gå ut och äta så smyger jag oftast in i köket och påbörjar någon maträtt så att ett restaurang besök blir onödigt ?
Jag ville använda äggen till något annat då vi köpt fina ägg men med kort datum, och bakning här har jag inte riktigt vågat mig på än ? Det verkar vara en hel vetenskap med alla mjölsorter, med jäst eller utan jäst? osv. För att inte prata om smöret ? Tänkte göra en sockerkaka men gav upp den idén ganska snabbt ? Så vad blev det av alla äggen ?
Jo Omeletter, ? en Grek-inspirerad med fetaost, oliver, och rödlök ( vilket vart juniors favorit) och så en med färska champinjoner, lök och lufttorkad skinka. Toppade med dessa underbara tomater som smakar ljuvligt.
Så nu tror jag det räcker med matbilder men vi vill gärna dela med oss av lite av varje på denna blogg , hoppas ni gillar det
Kramar från oss ❤