Nu tänkte vi göra en lite annorlunda sak här på bloggen ? eftersom vi nu börjar bo in oss lite i Portugal så börjar vi också ganska snabbt märka skillnaderna mot att bo i Sverige och vi bjuder mer än gärna med oss av våra erfarenheter under vår resa mot ett nytt land.

Nu snackar vi inte om politik eller ekonomi eller sådana tunga saker utan vardagsgrejer som kanske kan vara kul att se skillnaderna mellan dom två länderna och som i bästa fall kan vara till hjälp om andra ska göra samma resa som oss eller bara för att i dom flesta fall bjuda alla på ett gott skratt. För tro mig, vi har verkligen skrattat åt många av dom situationer vi hamnat i, det kan vara vår bristfälliga kunskap om det portugisiska språket, eller det faktum att man köper ett hus i ett land som har helt annan kultur än vad vi är vana vid  eller som i just detta inlägg något så enkelt som att, vart kastar man soporna ? ? i alla dessa situationer som uppstått under resans gång än så länge så slutar vi aldrig bli förvånade över hur det portugisiska folket alltid gör sitt yttersta för att hjälpa och lösa situationen åt dom nyinflyttade skandinaverna ?

Så fort vi upptäcker skillnader som kan vara intressant att skriva om ska vi försöka ta upp dom här. Dessa inlägg kommer att bli lite längre, gillar ni dom kommentera gärna eller tumma upp inlägget. Då får vi en chans att se vad ni på bloggen helst läser om.

Det första vi råkade ut för när vi flyttade in i huset i somras var … något så enkelt som att ta reda på ” vart kastar man sopor ”  ? ? låter som ett litet problem, men ☝ när det är väldigt varmt ute så är soplukt verkligen ingenting man vill känna varje morgon när man går upp.

Vi undrade vart ”vår” soptunna var, vi letade självklart efter en liknande tunna som den vi har i Sverige,

Vi hittade verkligen ingenting som liknande en soptunna. Förvirringen var stor, och frågorna många, åker man någonstans med sopor ? ställer man det bara utanför dörren ? vem ska man faktiskt fråga om en så trivial sak som sopor ? etc etc ?

Vi sneglade dock på en stor grå sak liknande den på bilden, alltså inte alls lik den, eller numera dom kärl som vi har i Sverige ?

Som stod ute på den allmänna vägen.  Men som blyga nyinflyttade vågade vi självklart inte kasta i den tunnan  eftersom vi inte visste vems tunna det var ?  det känns inte som en bra början att gå och kasta sopor i någon grannes tunna ?

Det hela resulterade i att vi fick ringa och fråga vår kära vän Catia och förklara vårt problem, ? hon fick sig ett gott skratt åt dom blyga nyinflyttade och förklarade tålmodigt att dessa grå tunnor är till för hela grannskapet och att dom töms i stort sett varje dag.

Lite skillnad mot Sverige med tömning varannan vecka. Och det ingår fri motion varje gång soptunnan är full eftersom dessa stora tunnor inte står direkt vid tomtgräns ?samt att man också får en chans att heja på sina grannar när man tar sopkastnings promenaden sen kan man inte klaga på utsikten heller

Genialiskt kan jag tycka som ett känt choklad ägg med tre överraskningar i en ?

 

 

 

 

Upptäck mer från Mot portugal

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa